SungEel HiTech Hungary Kft. Bátonyterenye

Miért van szükség akkumulátor-újrahasznosításra?

Az akkumulátorok gyártása nélkülözhetetlen a napi életünkhöz. Napjainkban a leggyakrabban különböző lítium-ionos rendszerű akkumulátorokat alkalmaznak. Valójában ez nem csupán az elektromos autók gyártása miatt terjedt el ilyen ütemben, hanem ma már – szinte észrevétlenül – rengeteg elektronikai eszközben alapvetővé vált az akkumulátorok alkalmazása.

Milyen pozitív hatásai vannak mindennek? Örömteli környezetvédelmi előrelépés az ólomakkumulátorok, valamint a savas akkumulátorok visszaszorulása. Ezek környezetterhelése jelentős a felhasználás helyén is, ártalmatlanításuk sokkal problémásabb és elmondható, hogy szinte minden háztartásban, pláne gazdasági társaságnál találhatóak ilyen elhasznált, hulladékká vált akkumulátorok „fekete raktárakban”, vagyis olyan tárolóhelyeken, amit egy esetleges Hatósági ellenőrzésnél még csak véletlenül sem szeretnének megmutatni a helyszínen lévő ellenőröknek.

Emellett nagyon jelentősen hozzájárulnak az akkumulátorok a klímasemlegesség elérésében. Egy Németországban készült tanulmány szerint egy átlagos akkumulátorkapacitású elektromos autó 52 000 km megtétele után már kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásáért felel teljes élettartamára vetítve, mint egy dízeles vagy benzines gépjármű. Természetesen a nagy akkumulátorral szerelt luxus kategóriájú elektromos autóknál ez a „megtérülési mutató” sokkal magasabb is lehet. (Forrás: Jennifer Okafor: Environmental Impact Of Battery Production And Disposal)

Azonban könnyen belátható, hogy a növekvő gyártási igény és volumen egyúttal a keletkező hulladék mennyiségének növekedésével is jár. Kijelenthetjük, hogy a probléma valós, mely megoldást igényel.

Hosszútávon nagyon jelentős mennyiségű használatból kivont elektronikai eszköz és forgalomból kivont elektromos gépjármű akkumulátorát kell majd újrahasznosítani. Mivel ezek nem használhatóak újra közvetlenül – az akkumulátor kapacitása az idő előrehaladtával először fokozatosan, majd egy idő után meredeken csökken – ezért mindenképpen szükség lesz egy jól működő és hatékony visszaváltási és újrahasznosítási rendszer kialakítására és üzemeltetésére.

Jelenleg valamennyi Európai autógyártó nagy lendülettel fejleszti az elektromos autóit, így az akkumulátorok jelentősége folyamatosan nő, mely tevékenység maga után vonta az egyes kiszolgáló létesítmények kialakítását is, így magát a hulladékhasznosítást is.

A SungEel Hitech Hungary Kft. két magyar telephelyén ezt a feladatot végzi. Egyik oldalon látunk egy hatalmas igényt az akkumulátorok alkalmazására, az elektromobilitás térnyerésére. Másik oldalról mindenki azt szeretné, hogy ezt ne a szomszédjában gyártsák. Természetesen emellett az akkumulátorgyárak ellen felszólalók egy jelentős része kívánatosnak tartja a „zöld átmenetet”, adott esetben akár elektromos autóval is közlekedik, és természetesen Lítium-ionos akkumulátorral szerelt okostelefont és laptopot használ.

Nem kérdés, hogy az akkumulátorok gyártásának és hulladékuk feldolgozásának egyaránt számos környezeti hatása van, azonban a SungEel Hitech Hungary Kft. célja, hogy megtaláljuk a megfelelő technológiai megoldást az újrahasznosításra vonatkozóan, amíg nem lesz elérhető más, még inkább környezetkímélő alternatíva az elektromos áram tárolására vonatkozóan.