Honlapon érkező kérdések

Sajtónyilvánosság, lakossági kérdések

A honlapunkon keresztül érkező kérdésekre válaszolva örömmel tapasztaltuk, hogy látogatóink érdeklődnek működésünk iránt. Az őszinte érdeklődésüket értékeljük, és kiemelten fontosnak tartjuk, hogy nyitottak és átláthatóak legyünk azáltal, hogy nyílt kommunkációt folytatunk. Az emailekre adott válaszainkat blogbejegyzés formájában tesszük közzé, így más látogatók is könnyen hozzáférhetnek a felmerült kérdések és válaszok gyűjteményéhez. Ez a megközelítés nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeli érdeklődők számára is segít abban, hogy mélyebben megismerjék a tevékenységeinket és elkötelezettségünket a tisztességes és átlátható kommunikáció iránt. Köszönjük, hogy látogatóink ennyire aktívak, és várjuk további kérdéseiket és visszajelzéseiket. A leveleket szó szerint, de névtelen módon közöljük.

Tisztelt SungEel Hitech Hungary Kft vezető munkatársai!

Örömmel üdvözlöm kezdeményezésüket ,bízom benne,hogy záloga lesz a nyitottságnak és a párbeszéd lehetőségének. Annál is inkább,mert a honlapon megfogalmazott , a cégük alapértékeit tükröző mondatok és a valóság egyelőre nincsenek egymással köszönőviszonyban. Respektálom azonban az erre irányuló törekvést,ennek szellemében kérdezem:

1. Korábbi ígéretükhöz híven a cégük vezetői hajlandóak-e az érintett lakosság kérdéseire sajtónyilvánosság előtt válaszolni? 2. A magyar hatóságok megállapították,hogy a bátonyterenyei üzem területén lévő talaj szennyezett,melynek rekultivációját rendelték el. Végre lett hajtva a hatósági utasítás? A rekultivációval kapcsolatos dokumentumokat hajlandóak-e a nyilvánosság elé tárni? 3. Állításuk szerint az Önök által alkalmazott technológia minden folyamata zárt, teljes felelősséggel állítják,hogy nem került a bátonyterenyei légtérbe ökotoxikus anyagokat tartalmazó szennyeződés ?

Szakértőnk válasza:

Tisztelettel megköszönjük megkeresését, kérdéseire vonatkozó tájékoztatásunkat az alábbiakban olvashatja.

Cégünk vezetőségének célja a jövőre nézve a teljes körű transzparencia biztosítása. A jogszabályok betartásán túl azt is szem előtt tartjuk, hogy a környező lakosság, mint érdekelt fél felé is nyitottságot mutassunk fel, bemutatva tevékenységünk környezetvédelmi vonatkozásait. A jövőben folyamatos beruházásokat tervezünk a technológia fajlagos környezetterhelésének csökkentése érdekében.

A tájékoztatás erősítése érdekében hamarosan hivatalos Facebook-oldalt is indít vállalkozásunk, melyben megválaszoljuk majd a lakosság által feltett kérdéseket is. Amennyiben tevékenységünk bővítésére vagy átalakítására kerülne sor, természetesen nyilvános fórumon keresztül is tájékoztatnánk majd a lakosságot. A közeli jövőben a környezetünkben élők részére telephelybejárást szeretnénk tartani, melyet nyilvános felületeinken előzetesen meghirdetünk majd és amelyre Önt is szeretettel várjuk.

A terület talajvíz-monitoringjára vonatkozóan figyelőkút-hálózat kerül kialakításra a telephelyen, melynek teljes engedélyeztetési dokumentációja benyújtásra került engedélyezés céljából az illetékes Vízvédelmi Hatóság felé. Ezidáig a monitoring kutak létesítésére vonatkozó engedélyt a Hatóság nem adta ki. Ennek kiadását követően a kutakból rendszeresen akkreditált vízmintavétel fog történni, melynek eredményeiről a lakosságot is tájékoztatni szeretnénk. Általánosságban elmondható, hogy a területen azonosított szennyezőanyagok minimálisan haladták csak meg a határértéket, valamint nem köthetőek a SungEel Hitech Hungary Kft. tevékenységéhez (a kimutatott szennyezőkkel, vagyis arzén-, bárium- és szeléntartalmú anyagokkal nem dolgozik a vállalkozás), azok vélhetően a korábban a területen zajló ipari tevékenységhez kapcsolódnak. A terület vizsgálatával, esetlegesen szükségek beavatkozással kapcsolatosan követni fogjuk az illetékes Hatóságok előírásait.

A levegőtisztaság-védelemmel kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a jogszabály által előírt emisszióméréseket a vállalkozás akkreditált mérőszervezet bevonásával teljesíti. A mérési eredmények ezidáig nem mutattak határérték feletti kibocsátást, valamint a modellezőprogram segítségével készült terjedésszámítás sem jelzett határérték feletti környezeti koncentrációt egyetlen receptorpontra és egyetlen átlagolási időre vonatkozóan sem. A jövőben a vállalkozás további fejlesztéseket tervez a kibocsátáscsökkentés érdekében.

SungEel HiTech